Veulens #2 - Hengst gekozen, en nu?

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 08:00

Stel je hebt een hengst gekozen.. In mijn (Nouja, Oilily haar) geval Florian, wat dan?

 

Je kan er voor kiezen de merrie bij de hengsthouder te brengen en hun het werk te laten doen tot het einde van de dracht, uiteraard betaal je daar ook meer voor dan als je de merrie 'alleen' laat dekken. Oilily en Ønske zijn begin mei naar de hengst verhuist. Deze hengsthouder fokt uit de hand, wat betekend dat hij regelmatig kijkt of de dames al hengstig zijn en de hengst dan vast houdt tijdens het dekken. Op deze manier kan je wel goed in de gaten houden welke merrie wanneer gedekt is.

 

Sommige merries laten duidelijk zien wanneer zij hengstig zijn, ook zonder een hengst (of ruin) in de buurt. Helaas heb ik dat geluk niet, met Oilily in iedergeval niet.. Maar met de hengst in de buurt was dit al beter zichtbaar.

 

De cyclus van een paard duurt gemiddeld 21 dagen en de duur van de hengstigheid is gemiddeld 5 dagen. De vruchtbaarheid van merries is het best bij veel zonlicht en hogere temperaturen, ik kan je vertellen dat wij een natte zomer gehad hebben dit jaar.. Niet ideaal dus. De eisprong vindt plaats tegen het einde van de hengstigheid. De meeste kans op een bevruchting bestaat als er gedekt of geïnsemineerd wordt rond de eisprong: het meest ideale is iets voor de eisprong

 

Na twee of drie weken was Oilily voor het eerst gedekt en wat we toen nog niet wisten, maar later bleek. Het is (waarschijnlijk) in één keer gelukt! Bij Ønske helaas iets minder geluk, wat ik als ik er nu op terug kijk helemaal niet erg vind en juist weer een erg interessant en leerzaam ding is geweest, daarom wil ik dat ook met jullie delen. 

Ønske bleef namelijk een beetje nukkig naar de hengst, nouja nukkig.. Die arme hengst kreeg geregeld wat flinke trappen naar zijn hoofd. Maar omdat wij ook geen hengstigheid meer bij haar zagen was het toch niet helemaal duidelijk of het dekken misschien toch gelukt was. Die ene keer, dat ze heel even met zijn 3e op dezelfde wei hadden gestaan. Zou het?

 

Oilily v.d Goudse Hofsteden

Ønske v.d. Moirtakker

Na ongeveer 18 dagen konden we Oilily laten scannen bij de DAP. Ønske hebben we toch maar meegenomen om te checken of ze misschien toch gedekt was. Daar zag ik voor het eerst het veulentje van Oilily, als je het dan al zo kan noemen, met een mooi kloppend hartje. Zo blij!

 

Bij Ønske zagen we helaas wat anders, ze had namelijk een bloedei. Dit zorgde ervoor dat ze geen nieuwe hengstigheid cyclus meer kreeg. Het lijf kan een bloedei inprincipe prima zelf opruimen, maar je kan niet precies zeggen hoe lang dat dan gaat duren. Omdat wij het toen toch nog eens wilde proberen met de hengst, hebben we Ønske hengstig laten spuiten. Met de gedachte dat ze dan binnen een week weer hengstig zou worden en alsnog gedekt kon worden. Die gedachte was niet heel reëel. Ønske was namelijk niet binnen een week weer hengstig, hier ging echt wel een stuk langer overheen. Uiteindelijk is ze toen beide dames weer thuis waren wel weer hengstig geworden, maar hebben we haar toen niet meer naar de hengst gebracht.

 

Iets wat, nu je het leest, misschien heel logisch klinkt, maar zeker iets is om in je achterhoofd te houden. Je wilt je merrie natuurlijk zo fit mogelijk hebben, tijdens het dekken en de dracht. Zo'n verhuizing naar een hengst is niet niks. Oilily & Ønske kregen  meer dan genoeg gras & ook nog wel wat hooi, maar de eerste keer dat wij langs konden (echt een + als je regelmatig langs kan/mag komen!!) schrok ik toch wel hoe ingevallen ze waren. De verhuizing was gek, een nieuwe kudde, een hengst, daardoor veel meer extra beweging en te weinig voedingsstoffen in het gras om ze voldoende te voeden. Gelukkig hebben we het met de hengsthouder besproken en overlegd wat we konden aanpassen. De daarop volgende bezoeken zagen ze er steeds beter uit.

 

Hebben jullie vragen over het laten dekken van een merrie? Laat ze vooral achter in de reacties!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.