Veulens #1 - Hengst kiezen

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 08:00

Een veulentje fokken, iets waar ik tot Oilily in mijn leven kwam niet echt serieus over nagedacht had. Oilily kwam als veulen in mijn leven en als je dan nadenkt over dingen die je met shetlanders kan doen/toekomst plannen, is fokken wel één van de dingen die op komt. Bij mij tenminste ..

 

Maar ach, dat duurde nog wel even voordat dat zou kunnen. Dacht ik... Inmiddels is Oilily 3,5 en verwachten we in april haar eerste veulen, mijn eerste (zelf gefokte) veulen!

 

Het is zo interessant om het process van het fokken, van zo dichtbij te kunnen zien/meemaken. Omdat ik hier zelf totaal geen ervaring mee heb moet ik alles zelf ontdekken, lezen of vragen aan mensen om mij heen die al wel eens een veulen gefokt hebben.

Florian v.d Hoefslag

Een hengst kiezen..

Geen onbelangrijke stap in het hele fokprocess, want zonder hengst geen veulen. Het dekken wordt vaak gedaan door middel van inseminatie, alleen bij shetlanders is dit nog niet echt het geval.

 

Wil je een stamboekhengst? Welke karakter eigenschappen van je merrie wil je versterken of veranderen bij een  veulen. Wil je natuurlijk dekken, uit de hand of in een kudde of toch insemintatie? Ga je alleen voor het dekken of wil je dat een hengsthouder het hele process overneemt? En hoewel je natuurlijk niet kan kiezen wat er qua uiterlijk uit komt, kan je hier wel naar kijken bij de hengst en dit in je keuze meenemen.

 

Dat zijn allemaal punten om over na te denken & mee te nemen in je besluit over een hengst. De hengst die Oilily gedekt heeft is Florian v.d Hoefslag. Een (privé?) hengst van een fokker uit de omgeving/van dezelfde keuring. Goedgekeurd in Zwitserland, palomino bont & hij heeft een mooie ruime pas. Vooral dat laatste is iets wat ik aan Oilily graag wilde verbeteren. Haar pas achter zou wel wat ruimer mogen, anders dan dat zijn er niet perse dingen die ik aan haar veulen zou willen veranderen of verbeteren.

Bij de fokker stonden meerdere veulentjes van deze hengst met verschillende merries. Hierdoor kon ik goed de verschillende, maar toch ook een beetje overeenkomende karakters zien en water qua uiterlijk uit kan komen.

 

Uiteraard heb ik ook online de kleurencalculator ingevuld met Oilily & Florian. https://animalgenetics.com/horse-coat-color-calculator/

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie van de eerste blogpost over het fokken vinden, ik deel met liefde het hele process met jullie in verschillende delen. Volgende keer: De hengst is gekozen, wat nu??

 

 

Kans maken op een cadeaubon van €25,- te gebruiken voor een fotoshoot? Laat een reactie achter waarin jij het volgende laat weten: Geslacht & uiterlijk van het veulen. Degene die het goed raad of in de buurt zit wint de cadeaubon. De uitslag wordt bekend gemaakt zodra het veulen geboren is.

Reactie plaatsen

Reacties

Lieke Ingenbleek
6 maanden geleden

Ik verwacht dat kleine knappe Ol een valk bont merrie veulen krijgt!